SKŁADNIKI
-200 g rostbefu -2 frankfurterki wędzone
-ser żółty (np. cheddar lub ementaler) -2 jaja
-2 plastry szynki -6 kromek chleba tostowego
Sos:
-200 ml piwa jasnego -50 ml czerwonego słodkiego wina
-50 ml wytrawnego białego wina -50 g masła
-1 cebula -1 ząbek czosnku
-liść laurowy Appetita -50 ml przecieru pomidorowego
-sól do smaku -pieprz czarny mielony Appetita
PRZYGOTOWANIE
Przygotować sos: na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać listek laurowy, zalać winem, poczekać chwilę, aż odparuje. Dodać piwo i przecier pomidorowy, gotować ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje, dolać czerwone wino i redukować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku, zblendować na gładki sos.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C. Chleb stostować, aby był bardziej chrupiący. Kiełbaski, jajka i rostbef usmażyć na patelni. Na blasze układać kolejno: pieczywo, wołowinę, kiełbaski, następnie kolejną kromkę, szynkę i jajko, przykryć trzecią kromką chleba, posypać serem i zapiekać ok. 8 minut. Polać obficie sosem.