Jak przygotować Francesinha?

francesinha2.96bd1ce6502636f3b38bd995175a2a80SKŁADNIKI

-200 g rostbefu                                                        -2 frankfurterki wędzone

-ser żółty (np. cheddar lub ementaler)              -2 jaja

-2 plastry szynki                                                      -6 kromek chleba tostowego

Sos:

-200 ml piwa jasnego                                              -50 ml czerwonego słodkiego wina

-50 ml wytrawnego białego wina                         -50 g masła

-1 cebula                                                                     -1 ząbek czosnku

-liść laurowy Appetita                                             -50 ml przecieru pomidorowego

-sól do smaku                                                            -pieprz czarny mielony Appetita

PRZYGOTOWANIE

Przygotować sos: na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać listek laurowy, zalać winem, poczekać chwilę, aż odparuje. Dodać piwo i przecier pomidorowy, gotować ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje, dolać czerwone wino i redukować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku, zblendować na gładki sos.

Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C. Chleb stostować, aby był bardziej chrupiący. Kiełbaski, jajka i rostbef usmażyć na patelni. Na blasze układać kolejno: pieczywo, wołowinę, kiełbaski, następnie kolejną kromkę, szynkę i jajko, przykryć trzecią kromką chleba, posypać serem i zapiekać ok. 8 minut. Polać obficie sosem.